Pasty kanapkowe kochają wszyscy! Dlatego dzisiaj przychodzimy z pięcioma propozycjami, które spokojnie kilka dni poleżą w lodówce, a nawet świetnie sprawdzą się jako zapasy do mrożenia! Są one pyszne, szybkie i w każdym calu przyjazne insulinoopornym!
PAPRYKARZ WEGAŃSKI

Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 małe marchewki,
- 2 małe pietruszki,
- 2 małe cebulki,
- 2 ząbki czosnku,
- mały koncentrat pomidorowy,
- 20 ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek.
Kaszę ugotuj. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, podsmaż na oliwie z oliwek. Wrzuć kaszę i zawartość patelni do blendera, dodaj przyprawy i zmiksuj.
HUMMUSY

HUMMUS PODSTAWA:
- cały słoik ciecierzycy (540 g),
- 3 łyżki pasty tahinii (można wykonać w domu samemu)
- sok z połówki cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 3 ząbki czosnku,
- płaska łyżka kminku, soli i papryki słodkiej.
To wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Następnie masę dzielimy na pół, zostawiając jedną część w blenderze.
Hummus z suszonymi pomidorami
Do części pozostawionej w blenderze dodajemy pół słoika suszonych pomidorów, odsączonych z oleju i ponownie za pomocą blendera, miksujemy na gładką masę.
Hummus paprykowy
Do drugiej części masy dodajemy kolejną, płaską łyżkę papryki słodkiej i mieszamy.
PASTA Z AWOKADO

Składniki:
- Awokado,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- 10g papryczki chili,
- 7-10 listków bazylii świeżej.
Awokado rozgniatamy widelcem (staramy się wybrać te najbardziej dojrzałe), dodajemy resztę posiekanych składników i mieszamy. Podajemy z pieczywem.
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

Składniki:
- średnia makrela,
- pęczek natki pietruszki,
- jogurt naturalny,
- 1/4 małej papryczki chili,
- sól, pieprz
Wykorzystaj tylko filet z makreli, dodaj do niego posiekaną pietruszkę, jogurt naturalny, drobno posiekaną papryczkę chilii i dodaj przyprawy. Świetnie smakuje z pieczywem.
SMALEC Z FASOLI

Składniki:
- puszka białej fasoli,
- średnie jabłko,
- jedna duża cebula,
- ząbek czosnku,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- majeranek, sól, pieprz
Cebulkę, starte jabłko, łyżeczkę majeranku i przeciśnięty czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Wrzuć do blendera razem z przyprawami i fasolą. Zmiksuj, podawaj z pieczywem i kiszonym ogórkiem.