5 pomysłów na zdrowe pasty kanapkowe.

5 pomysłów na zdrowe pasty kanapkowe.

Pasty kanapkowe kochają wszyscy! Dlatego dzisiaj przychodzimy z pięcioma propozycjami, które spokojnie kilka dni poleżą w lodówce, a nawet świetnie sprawdzą się jako zapasy do mrożenia! Są one pyszne, szybkie i w każdym calu przyjazne insulinoopornym!

PAPRYKARZ WEGAŃSKI

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 małe pietruszki,
  • 2 małe cebulki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek.

Kaszę ugotuj. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, podsmaż na oliwie z oliwek. Wrzuć kaszę i zawartość patelni do blendera, dodaj przyprawy i zmiksuj.

HUMMUSY

HUMMUS PODSTAWA:

  • cały słoik ciecierzycy (540 g),
  • 3 łyżki pasty tahinii (można wykonać w domu samemu)
  • sok z połówki cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • płaska łyżka kminku, soli i papryki słodkiej.

To wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Następnie masę dzielimy na pół, zostawiając jedną część w blenderze.

Hummus z suszonymi pomidorami

Do części pozostawionej w blenderze dodajemy pół słoika suszonych pomidorów, odsączonych z oleju i ponownie za pomocą blendera, miksujemy na gładką masę.

Hummus paprykowy

Do drugiej części masy dodajemy kolejną, płaską łyżkę papryki słodkiej i mieszamy.

PASTA Z AWOKADO

Składniki:

  • Awokado,
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • 10g papryczki chili,
  • 7-10 listków bazylii świeżej.

Awokado rozgniatamy widelcem (staramy się wybrać te najbardziej dojrzałe), dodajemy resztę posiekanych składników i mieszamy. Podajemy z pieczywem.

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

Składniki:

  • średnia makrela,
  • pęczek natki pietruszki,
  • jogurt naturalny,
  • 1/4 małej papryczki chili,
  • sól, pieprz

Wykorzystaj tylko filet z makreli, dodaj do niego posiekaną pietruszkę, jogurt naturalny, drobno posiekaną papryczkę chilii i dodaj przyprawy. Świetnie smakuje z pieczywem.

SMALEC Z FASOLI

Składniki:

  • puszka białej fasoli,
  • średnie jabłko,
  • jedna duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • majeranek, sól, pieprz

Cebulkę, starte jabłko, łyżeczkę majeranku i przeciśnięty czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Wrzuć do blendera razem z przyprawami i fasolą. Zmiksuj, podawaj z pieczywem i kiszonym ogórkiem.

Dodaj komentarz