Gluten i dieta bezglutenowa – dla kogo?

Gluten i dieta bezglutenowa – dla kogo?

Dieta bezglutenowa

W ostatnim czasie wzrosła popularność na stosowanie diet bezglutenowych, ze względu na ich teoretyczne właściwości prozdrowotne, ale ile w tym prawdy? Większość osób, które rezygnuje z glutenu nie ma przeciwwskazań do jego spożywania! Tak więc gdy przez dłuższy czas będą go unikali, po ponownym spożyciu mogą pojawić się bóle brzucha, wymioty i biegunki.

W dzisiejszym poście opowiemy Wam o schorzeniach, w których gluten odgrywa główną rolę.

Gluten

Gluten znajdziemy w większości zbóż (pszenica, jęczmień, żyto).

Jest on białkiem charakteryzującym się wysoką przydatnością technologiczną, jest wykorzystywany m.in w produkcji pieczywa ponieważ zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta, jego elastyczność i lepkości oraz skrócenie czasu fermentacji.

Rozróżniamy choroby zależne od glutenu:

Celiakia

To ciężka choroba, która trwa przez całe życie. Odsetek ludzi chorujących na to schorzenie to zaledwie 1%, podejrzewamy u osób, które:

  • mają kłopoty żołądkowo-jelitowe;
  • dolegliwości po spożyciu glutenu;
  • są chronicznie zmęczone;
  • często u nich występują złamania oraz osteoporoza;
  • mają niską masę ciała;
  • niski poziom Żelaza, folianów i witamin z grupy B w surowicy krwi, a jednocześnie wysoki poziom prób wątrobowych;
  • męczą ich przewlekłe afty;
  • często współtowarzyszą: zespół jelita nadwrażliwego, cukrzyca typu 1;
  • Celiakię musi stwierdzić lekarz po wcześniejszych wykonanych badaniach:
  • badania na obecność genu HLA-DQ2/DQ8;
  • badanie przeciwciał EmA, łTG, DPG;
  • biopsja jelita cienkiego.

Nieceliakalna Nietolerancja Glutenu (NNG)

Co ważne nie ma badań, które potwierdzają wystąpienie NNG, dlatego na początku należy wykluczyć alergię na gluten oraz celiakię, STWIERDZA LEKARZ!

Nietolerancja nie wynikająca z choroby, tutaj odsetek jest większy bo aż 6%, podejrzewamy u osób które:

  • posiadają objawy brzuszne (wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, wymioty);
  • pokazują się u nich wysypki;
  • częste migreny;
  • występują zaburzenia psychiczne, możliwa depresja;
  • złe samopoczucie połączone z częstym zmęczeniem;

Alergia na gluten

Występuje u ok. 0,5% populacji, podejrzewamy u osób, które zmagają się z:

  • bólami brzucha;
  • biegunkami;
  • wymiotami;
  • nieżytem nosa;
  • złym samopoczuciem po spożyciu glutenu;

W skrajnych przypadkach może wystąpić wstrząs anafilaktyczny. Wystąpienie stwierdza lekarz alergolog po wcześniejszych badaniach.

Objawy pojawiają się krótko po spożyciu glutenu i ulegają poprawie lub znikają po wdrożeniu diety bezglutenowej.

Po przeanalizowaniu wszystkich kryteriów diagnostycznych, potwierdzających występowanie nadwrażliwości na gluten, należy wprowadzić dietę bezglutenową, która powinna być przeprowadzona przez dietetyka-specjalistę i być dostosowana do jednostki chorobowej.

Co z unikaniem glutenu dla zdrowia?

Nie ma podstaw do unikania glutenu jeżeli nie ma się jednego z trzech wyżej wymienionych schorzeń. Co ważne, unikając go zmniejszamy ilość błonnika w diecie, który jest prozdrowotny, wpływa na perystaltykę jelit, pomaga utrzymać niższą masę ciała. Zastanówmy się czy naprawdę chcemy wykluczać go ze swojej diety. Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta jest kluczem do sukcesu, nie musimy rezygnować z naszych ulubionych produktów.

Najlepsza jest zdrowa i zbilansowana dieta, o której pisaliśmy tutaj

Bibliografia:

1. Stępień M., Bogdański P. 2013. Nadwrażliwość na gluten – fakty i kontrowersje. Viamedica. Warszawa;

2. Wieser H. 2007. Chemistry of gluten proteins. Food micro – bial

3. Głodek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. 2014. Dietoterapia. PZWL. Warszawa

4. Boyd GMB, Bigwood C, Paul SP. 2017. When gluten free is harmful.

Dodaj komentarz