Insulinooporność – 5 produktów, które warto dodać do diety.

Insulinooporność – 5 produktów, które warto dodać do diety.

Insulinooporność nazywamy stanem obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Jest to schorzenie, którego zaniedbane może doprowadzić do cukrzycy typu 2. O sposobie odżywiania w insulinooporności i diagnostyce pisaliśmy już tutaj.

W remisji choroby (potocznie mówiąc ,,cofnięciu”) bierze udział wiele czynników, najważniejsza jest odpowiednia dieta i dobrana farmakoterapia. W dzisiejszym poście przedstawiamy 5 produktów, których stosowanie pomoże w zwiększeniu insulinowrażliwości.

IMBIR

Udowodniono, że już 1 g imbiru na dzień wspomaga w redukcji masy ciała, zwiększa insulinowrażliwość, obniża poziom glukozy na czczo, a także zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi i poprawia lipidogram. Imbir ten powinien być spożywany na surowo lub w postaci proszku. Jak go przemycić w codziennym jadłospisie? To proste – dodawaj go to herbaty (ale nie wrzątku), do słonych potraw, lub jeżeli masz możliwości – użyj sokowirówki.

KAWA

Pewnie wielu smakoszy kawy ucieszy ta wiadomość, że napój ten może wspomóc w remisji choroby lub zmniejszyć ryzyko jej występowania. Wszystko dzięki temu, że zawarte w niej związki posiadają charakter antyutleniający! Poza tym kawa jest źródłem potasu i magnezu. Należy pamiętać, że przy schorzeniu jakim jest insulinooporność każda kawa, z wyjątkiem czarnej bez cukru, powinna być wypijana do posiłku lub maksymalnie 30 minut po. Jeżeli lubisz kawę na słodko – cukier zastąp erytrytolem lub słodzikiem dla diabetyków. Osoby dorosłe w ciągu dnia powinny pić maksymalnie 2-3 kawy.

CYNAMON

Jeżeli lubisz cynamon, a borykasz się z Insulinoopornością to zacznij go spożywać częściej – już 4,5 g cynamonu w proszku na dzień może pomóc w obniżeniu poziomu insuliny we krwi nawet 4-krotnie. Jeżeli oprócz insulinnoporności masz PCOS (a te dwa schorzenia uwielbiają chodzić razem w parze), poprawi on również czynniki metaboliczne bez wpływu na adiponektynę. Zacznij dodawać go do ulubionych potraw na słodko, a także do kawy i herbaty.

OWOCE LEŚNE

Owoce leśne, oprócz niskiej wartości energetycznej, są świetnym źródłem antocyjanów – związków o silnym działaniu przeciwutleniającym. Częste ich stosowanie zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, obniża stężenie glukozy na czczo, wpływa pozytywnie na redukcję masy ciała i lipidogram. Źródłem antocyjanów są:

  • borówki;
  • maliny;
  • jagody;
  • jeżyny;
  • truskawki;
  • czarna jagoda;
  • aronia;
  • żurawina

Dodawaj je do ulubionych słodkich potraw, koktajli, smoothies, a także do jogurtów i owsianek!

NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

Strączki są często niedocenianym produktem. Ze względu na niski indeks glikemiczny, a także niską wartość energetyczną wpisują się idealnie w dietę insulinoopornych. Spożywanie ich wpływa pozytywnie na wrażliwość tkanek na insulinę, a także wspomoże w redukcji masy ciała. Warzywa strączkowe to:

  • bób;
  • soja;
  • soczewica;
  • ciecierzyca;
  • fasola.

W sieci jest mnóstwo fantastycznych przepisów na posiłki uwzględniające te produkty, dlatego jeżeli jeszcze się z nimi nie zapoznałeś, to koniecznie wprowadź je do swojej diety.

Podsumowując – Wyżej wymieniono produkty, których spożycie może przynieść pozytywne skutki w kontekście tego schorzenia. Należy pamiętać, że odpowiedni sposób odżywiania, a także aktywność fizyczna jest istotnym elementem w terapii. Insulinooporność to nie wyrok – możemy jeść smacznie i zdrowo, jednocześnie nie rezygnując z ulubionych produktów!

BIBLIOGRAFIA

  1. Najmeh Maherlouei and join authors. 2018. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
  2. Rob M van Dam, Edith J M Feskens. 2006. Coffee Consumption and Risk of Type 2 Diabetes Mellitus
  3. Mahdie Hajimonfarednejad and join authors. 2017. Insulin Resistance Improvement by Cinnamon Powder in Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized Double-Blind Placebo Controlled Clinical Trial
  4. April J Stull and join aouthors. 2010. Bioactives in Blueberries Improve Insulin Sensitivity in Obese, Insulin-Resistant Men and Women
  5. Hana Kahleova and join authors. 2018. A Plant-Based Dietary Intervention Improves Beta-Cell Function and Insulin Resistance in Overweight Adults: A 16-Week Randomized Clinical Trial

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz