Pyszne ciasto z dyni – zdrowe i odchudzone

Pyszne ciasto z dyni – zdrowe i odchudzone

Cześć!
Dzisiaj przychodzimy z naprawdę prostym ciastem z dyni, składa się ono z prostych składników, dostępnych od ręki w każdym sklepie. Ciasto wyszło puszyste i wilgotne w środku, czyli takie jakie lubię najbardziej. Co fajne, jeden kawałek ma tylko 150 kcal! Więc jest legalne dla wszystkich.

Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny uważać na dynię, gdyż ma ona średni indeks glikemiczny. Natomiast w takim połączeniu, jaki zaproponowałyśmy ciastem będzie jak najbardziej dozwolona.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki miąższu z dyni (moja dynia miała ok. kilogram przed wydrążeniem środka i obraniem),
  • 2 szklanki mąki owsianej (wystarczą zmielone płatki owsiane),
  • 1 szklanka erytrytolu (może być inne słodzidło, w zależności jakie macie akurat w domu),
  • 3 jaja,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 5 kropelek aromatu waniliowego,
  • 100 ml oleju (użyłam rzepakowego),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • orzechy do dekoracji (wybrałam archaidowe).

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Jajka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj erytrytol i dalej ubijaj.
  2. Dodaj mąkę, cynamon, aromat, dynię, olej i proszek do pieczenia.
  3. Wymieszaj wszystko.
  4. Wylej na blaszkę posmarowaną olejem.
  5. Udekoruj orzechami, ja wybrałam archaidowe.
  6. Piecz w 180*C przez ok. 50 minut.

Faktycznym minusem dyni jest jej indeks glikemiczny, który wynosi 75, przy naprawdę niskiej wartości energetycznej, która wynosi 26 kcal/100g.

Poza tym dynia cechuje się właściwościami antynowotworowymi, obniżającymi ryzyko i chorób serca, dlatego warto w okresie jesienno-zimowym skorzystać z jej sezonowości i włączyć do diety.

Zapraszamy na nasz instagram: Healthymix.diety

dyni-instagram-przepis

Dodaj komentarz