Recenzja książki: Masz to we krwi- Ihnatowicz P., Ptak E.

Recenzja książki: Masz to we krwi- Ihnatowicz P., Ptak E.

Dzisiaj ponownie przychodzimy z recenzja książki Pauliny Ihnatowicz i Emilii Ptak. Autorki książki, są bardzo mocno związane z dietetyką, prowadzą liczne szkolenia i są chodzącą encyklopedią wiedzy w tej dziedzinie, a więc wystarczyły tylko te dwa nazwiska aby umieściła ją tej książki w swojej biblioteczce.

Już sam tytuł i choroby wymienione na okładce maksymalnie precyzyjnie, oddają to co znajdziemy w środku. Co jest dla mnie najważniejsze i to pierwsza rzecz, na którą zwracam uwagę w książkach to źródła naukowe – w tej pozycji wszystkie znajdują się na końcu.

CENA, DOSTĘPNOŚĆ I CZYTELNOŚĆ

Cena jest dość niska, waha się od 20 do 30 zł i jest dostępna w każdym popularnym serwisie internetowym. Książka jest napisana w bardzo prosty i przejrzysty sposób, ale wciąż naukowy, językiem przystępnym dla każdego – nie tylko dla dietetyków. A wręcz przeciwnie, poleciłabym ją osobie, która chciałaby interpretować wyniki w domowym zaciszu.

DLA KOGO?

Tak jak z poprzednią książką tych autorek- poleciłabym ją dosłownie każdemu, w celach diagnostycznych. Osoby nie znające się na interpretacji wyników, na pewno wyciągną dużo wiedzy. Zdecydowanie publikacja dla dietetyków! Warto we własnej praktyce połączyć te dwie dziedziny, aby wiedzieć jakie makro i mikroskładniki w diecie są najważniejsze- w kontekście danego schorzenia.

Warta uwagi, szczególnie dla osób borykającymi się ze schorzeniami zawartymi w książce.

TYŁ KSIĄŻKI

Aż 1/5 populacji cierpi na niedokrwistość, zapadalność na chorobę Hashimoto w ostatnich latach zwiększyła się o 300%, a miażdżyca to jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku.

Coraz bardziej uświadamiamy sobie, jak ważne są badania krwi. Jednak widząc wyniki, często nie mamy pojęcia co one oznaczają. Dzięki tej książce nauczysz się odczytywać wyniki badań i wyciągać z nich konkretne wnioski. Rozwiejesz wątpliwości, dowiesz się, na co zwrócić uwagę, jak zredukować ryzyko choroby i wdrożyć prawidłowe nawyki, by wspomóc organizm. Dobierzesz też właściwą dietę.

W książce:

  • morfologia,
  • panel tarczycowy,
  • lipidogram,
  • praktyczna analiza wyników konkretnych przypadków,
  • odpowiednia suplementacja i przepisy na zdrowe posiłki.

MOJA OPINIA

Tak jak z poprzednią książką- jestem naprawdę zadowolona i bardzo się cieszę, że ta pozycja stoi na mojej półce. Wyciągnęłam z niej masę wiedzy i inspiracji (szczególnie jak dowiedziałam się, że choruje na subkliniczną niedoczynność tarczycy). Ogromną zaletą jest baza publikacji naukowych, na których swoją wiedzę opierały autorki. Planuję do niej wracać, a wiedzę wykorzystywać w praktyce. Cieszę się, że powstają takie książki. Mam nadzieje, że autorki nie zaprzestaną publikacji kolejnych.

Jak zwykle muszę się delikatnie przyczepić do kwestii wizualnej książki- jednakże ponownie zaznaczam, że wydanie jej w ”ładniejszej” wersji podniosło by cenę dwukrotnie. Dlatego nie ma co narzekać.

Poleciłabym ją każdemu.
Asia

Chcecie więcej recenzji? Dajcie znać jakie książki, lub o jakiej tematyce, byłyby dla Was zachęcające – weźmiemy je pod lupę!

SPRAWDŹ TAKŻE NASZE INNE RECENZJE

Ten post ma jeden komentarz

  1. Monika

    Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tą książką i Wasza recenzja mnie przekonała :)! Co prawda posiadam już jakąś tam wiedzę odnośnie interpretowania wyników badań, jednak w swojej działalności codziennej przydałoby się mieć coś skompensowane w jednym miejscu i jasno wyjaśnione. Dzięki za recenzję :)!

Dodaj komentarz