Wegańskie cynamonki- przepis tradycyjny i bardziej “fit”

Wegańskie cynamonki- przepis tradycyjny i bardziej “fit”

Zastanawiasz się jak przerabiać tradycyjne przepisy w ich zdrowsze wersje? Wegańskie cynamonki są idealnym przykładem, żeby Wam to zaprezentować.

Tradycyjna lista składników (9 sztuk):

  • 250 ml napoju roślinnego (1 szklanka),
  • 5 g siemienia lnianego, mielonego (1 łyżeczka),
  • 15 g gorącej wody (3 łyżeczki),
  • 600 g mąki pszennej (4 szklanki),
  • 50 g cukru (ok. 4 łyżki)
  • 1 łyżka cukru (12 g) do drożdży,
  • 70 ml oleju (7 łyżek)
  • 40 g drożdży (4/10 kostki),
  • 10 g cynamonu (2 łyżeczki),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Napój roślinny pogrzej do temperatury około 37 stopni. Dodaj łyżkę cukru i skrusz drożdże. Wymieszaj i przykryj garnek. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 10 minut.
  2. W międzyczasie zmielone siemię lniane zalej 3 łyżkami gorącej wody i wymieszaj. Zostaw na chwilę. Wymieszaj mąkę, cukier, sól i 50 ml oleju. Dodaj siemię lniane i drożdże. Wymieszaj.
  3. Przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na około godzinę.
  4. Wymieszaj cynamon z 10 ml oleju.
  5. Ciasto podziel na 9 części. Z każdego zrób “wałek” i zawiń cynamonki. Polej cynamonem.
  6. Piecz ok. 25 minut w 180 ml.
  7. Możesz udekorować je lukrem zrobionym z cukru pudru i dosłownie kapki gorącej wody.

Wegańskie cynamonki-jak zmienić przepis w bardziej “legalną wersję”?

  • Mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na owsianą lub wymieszać je w proporcji 1:1,
  • Cukier wymień na erytrol. Pamiętaj o zostawieniu 1 łyżeczki “normalnego” cukru do wzrostu drożdży- na erytrolu nie urosną!
  • Wybierz olej rzepakowy lub oliwę z oliwek extra virgin,
  • Jeśli chcesz sporządzić lukier zamiast cukru pudru zmiel erytrol,
  • Żeby dodać wartości odżywczych do środka możesz dodać bakalii albo posiekanych orzechów,
  • Pamiętaj, żeby zmielić siemię lniane świeżo przed wykorzystaniem.
  • Wybierz fortyfikowany napój roślinny.

Bardziej legalna wersja- lista składników (9 sztuk):

  • 250 ml fortyfikowanego napoju roślinnego (1 szklanka),
  • 5 g siemienia lnianego, mielonego (1 łyżeczka),
  • 15 g gorącej wody (3 łyżeczki),
  • 600 g mąki owsianej (4 szklanki),
  • 50 g erytrolu (ok. 4 łyżki),
  • 12 g cukru (1 łyżka)
  • 70 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (7 łyżek),
  • 40 g drożdży (4/10 opakowania),
  • 10 g cynamonu (2 łyżeczki),
  • szczypta soli.

Wegańskie cynamonki- sposób przygotowania:

  1. Napój roślinny pogrzej do temperatury około 37 stopni. Dodaj łyżkę cukru i skrusz drożdże. Wymieszaj i przykryj garnek. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 10 minut.
  2. W międzyczasie zmielone siemię lniane zalej 3 łyżkami gorącej wody i wymieszaj. Zostaw na chwilę.
  3. Wymieszaj mąkę, erytrol, sól i 50 ml oleju. Dodaj siemię lniane i drożdże. Wymieszaj. Przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na około godzinę.
  4. Wymieszaj cynamon z 10 ml oleju.
  5. Ciasto podziel na 9 części. Z każdego zrób “wałek” i zawiń cynamonki. Polej cynamonem.
  6. Piecz ok. 25 minut w 180 ml.
  7. Możesz udekorować je lukrem zrobionym ze zmielonego erytrolu i dosłownie kapki gorącej wody.

Dlaczego warto korzystać z cynamonu przeczytacie tutaj

Pamiętaj, że w czwartek na istagramie na gotowaniu z HealthyMIx!

Dodaj komentarz