Wegańskie tiramisu- szybki przepis w 5 minut

Wegańskie tiramisu- szybki przepis w 5 minut

Dieta roślinna rozwija się w takim tempie, że na dzień dzisiejszy jestem w stanie powiedzieć, że nie ma przepisu z kuchni tradycyjnej, którego nie da się odwzorować. Idealnym przykładem jest wegańskie tiramisu.

Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut i nada się jako przepis, który możesz zabrać ze sobą na wynos. Najlepiej smakuje z ulubioną kawą!

Składniki (na 2 porcje):
  • 180 g tofu naturalnego (1 opakowanie),
  • 200 g jogurt roślinny (użyłam sojowego)
  • 20 ml syropu klonowego (2 łyżki),
  • 75 g roślinnych biszkoptów- mi udało się kupić lokalnie w urban vegan (12 sztuk)
  • zaparzona kawa,
  • 5 g kakao (1 łyżeczka)
  • gorzka czekolada ( kostka).

Opcjonalnie: świeże owoce- maliny czy borówki.

Wegańskie tiramisu- przygotowanie:
  1. Zaparz swoją ulubioną kawę.
  2. Zblenduj tofu, jogurt roślinny i wybrane słodzidło.
  3. Namocz biszkopty w kawie.
  4. Na przemian przełóż ciastka i białą warstwę.
  5. Na koniec posyp kakao i gorzką czekoladą.
  6. Wypij z ulubioną kawą.
Zamienniki:
  1. Roślinne biszkopty można zastąpić zblendowaną ugotowaną kaszą jaglaną z bananem, syropem klonowym/erytrolem i kawą.
  2. Warstwę tofu i roślinny jogurt można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną zblendowaną z napojem roślinnym i słodziłem.
Wegańskie tiramisu- rozkład makroskładników:
  • wartość energetyczna: 420 kcal
  • białko: 13,8 g
  • tłuszcze: 19,6 g
  • węglowodany: 13,8

Dodatkowo posiłek zawiera dużą ilość wapnia, żelaza i cynku.

Lubisz słodkie desery? Do gustu z pewnością przypadnie Ci przepis na czekoladowe roślinne naleśniki białkowe

Dodaj komentarz