Dieta roślinna rozwija się w takim tempie, że na dzień dzisiejszy jestem w stanie powiedzieć, że nie ma przepisu z kuchni tradycyjnej, którego nie da się odwzorować. Idealnym przykładem jest wegańskie tiramisu.
Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut i nada się jako przepis, który możesz zabrać ze sobą na wynos. Najlepiej smakuje z ulubioną kawą!
Składniki (na 2 porcje):
- 180 g tofu naturalnego (1 opakowanie),
- 200 g jogurt roślinny (użyłam sojowego)
- 20 ml syropu klonowego (2 łyżki),
- 75 g roślinnych biszkoptów- mi udało się kupić lokalnie w urban vegan (12 sztuk)
- zaparzona kawa,
- 5 g kakao (1 łyżeczka)
- gorzka czekolada ( kostka).
Opcjonalnie: świeże owoce- maliny czy borówki.
Wegańskie tiramisu- przygotowanie:
- Zaparz swoją ulubioną kawę.
- Zblenduj tofu, jogurt roślinny i wybrane słodzidło.
- Namocz biszkopty w kawie.
- Na przemian przełóż ciastka i białą warstwę.
- Na koniec posyp kakao i gorzką czekoladą.
- Wypij z ulubioną kawą.
Zamienniki:
- Roślinne biszkopty można zastąpić zblendowaną ugotowaną kaszą jaglaną z bananem, syropem klonowym/erytrolem i kawą.
- Warstwę tofu i roślinny jogurt można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną zblendowaną z napojem roślinnym i słodziłem.
Wegańskie tiramisu- rozkład makroskładników:
- wartość energetyczna: 420 kcal
- białko: 13,8 g
- tłuszcze: 19,6 g
- węglowodany: 13,8
Dodatkowo posiłek zawiera dużą ilość wapnia, żelaza i cynku.
Lubisz słodkie desery? Do gustu z pewnością przypadnie Ci przepis na czekoladowe roślinne naleśniki białkowe