Zdrowe zdrowie – recenzja trzech książek

Zdrowe zdrowie – recenzja trzech książek

Obie uwielbiamy czytać, dlatego recenzja książek dotyczących zdrowego tryby życia to dla nas przyjemność. Zapraszamy to sprawdzenia czy wszystkie pozycje przypadły nam do gustu.

recenzja ah ten cukier

Ach, ten cukier!

Jest to książka, którą bardzo chciałam posiadać w swojej biblioteczce ze względu na to, że w swojej pracy zawodowej zajmuje się głównie osobami z insulinoopornością, niedoczynnością tarczycy i PCOS. Sama zmagam się z tymi schorzeniami i zawsze z chęcią rozszerzam swoją wiedzę w tym temacie. Jest to pozycja, która wywołała na mnie bardzo pozytywne wrażenie.

Anię Regułę obserwuję już dość długo w social media, więc byłam pewna, że książka będzie warta przeczytania -nie zawiodłam się. Ania to jedna z najbardziej popularnych dietetyczek na Instagramie, zajmująca się dietoterapią otyłości i chorób dietozależnych. Codziennie zaskakuje świetnymi pomysłami na posiłki i wykorzystuje swoje zasięgi do edukacji obserwatorów.

Cena, dostępność i czytelność

Cena jest naprawdę niska i przystępna- oscyluje w granicach 20-40zł. Nie ma problemu z jej dostępnością. Sposób wydania książki zaskakuje. Dodatkowo jest napisana w sposób bardzo czytelny, przejrzysty i zrozumiały dla każdego.

Dla kogo

Jest to pozycja dla osób, które nie wiedzą, co z czym się je w insulinooporności i cukrzycy. Książka zawiera dużą dawkę wiedzy. Pokazuje od czego zacząć, tłumaczy podstawy i pomaga samemu ułożyć jadłospis tak, aby opierał się na zdrowych, zalecanych produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Sprawdzi się także dla dietetyków, gdyż zawiera wiele norm i rad, pomocnych w praktyce. Przykładem mogą być te dotyczące cukrzycy ciążowej, które są opisane w niewielu pozycjach. Poza tym, część książki jest poświęcona na suplementację, którą warto wdrożyć podczas dietoterapii. To lektura, do której każdy specjalista od zdrowego odżywiania może sięgać w każdej chwili poszukując nowych rozwiązań.

Moja opinia

Książka naprawdę mnie pozytywnie zaskoczył- jest przepięknie wykonana. Została podzielona na trzy części. W pierwszej znajduje się wiedza teoretyczna, oparta na wielu badaniach naukowych, normy laboratoryjne i wiele przydatnych informacji. Druga część jest typowo praktyczna – pomaga samodzielnie ułożyć jadłospis, opierając się na tabelach indeksu glikemicznego i produktach zalecanych i niezalecanych. W ostatniej części znajdują się przepisy, które również przypadły mi do gustu, ze względu na łatwość w wykonaniu i prostotę produktów.

Kolejną wartością dodaną w książce jest jadłospis 2000 kcal, miejsce na własne notatki, tabela pomiarów i dzienniczek żywieniowy.

Podsumowując: to pozycja, do której będę wracać.

recenzja otyłość brzuszna

Otyłość brzuszna

Otyłość jest chorobą XXI wieku. W Europie cierpi na nią aż 1 na 4 osoby. Bardzo często towarzyszą jej schorzenia współistniejące. Czym tak naprawdę jest otyłość? Autorka książki Milena Nosek pisze: “Otyłość to odbiegające od normy zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej, które doprowadza do upośledzenia czynności organizmu człowieka, a a w rezultacie znacznie zwiększa ryzyko chorobowości i śmiertelności.” Dlatego tak ważna jest profilaktyka i zapobieganie od najmłodszych lat.

Dzięki książce dowiesz się, jaki wygląda diagnostyka oraz jak rozróżnić typy otyłości brzusznej. Milena nakreśla rolę zgranego zespołu specjalistów- dietetyka, obesitologa, psychoterapeuty oraz trenera personalnego w leczeniu oraz wskazówki, jak takich specjalistów znaleźć.

Autorka wymieniania najczęstsze przyczyny otyłości oraz daje gotowe rozwiązania, które w każdej chwili możesz wdrożyć w życie. Skupia się najczęstszych powikłaniach oraz na tym, jak wygląda leczenie. Wyjaśnia najczęściej panujące mity odnośnie redukcji masy ciała. Stawia na profilaktykę, daje pomocne wyjaśnienia oraz mnóstwo prostych i smacznych przepisów, od których cieknie ślinka.

Cena, dostępność i czytelność

Książka kosztuje około 20-40 zł, a jej wartość merytoryczna jest dużo większa. Język jest dostosowany zarówno dla dietetyków, jak i osób raczkujących w dziedzinie odżywiania. Wydanie jest naprawdę przepiękne, a zdjęcia posiłków bardzo apetyczne.

Dla kogo?

Właściwie dla każdego,a zwłaszcza dla osób, które mierzą się z problemem otyłości lub bliskich, którzy mierzą się z tym problemem. Jest również świetnym przewodnikiem wśród początkujących ze zdrowym trybem odżywiania.

Moja opinia

Autorka książki, podobnie jak my, wierzy w trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Autorka książki, podobnie jak my, wierzy w trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Daje świetne narzędzia, które w każdej chwili możesz wprowadzić w życie, zaczynając od włączenia przypraw poprzez samodzielne komponowanie gotowego jadłospisu

Książkę z czystym sumieniem polecę każdemu, a moje serce dodatkowo kupił fragment dotyczący dbania o mikroflorę jelitową.

recenzja jedz zielone

Jedz Zielone

Nie spodziewałam się, że wpadnie w moje ręce. w sklepie bym jej nie kupiła (nie wiedziałam o niej nic, a sam tytuł mówił niewiele). Natomiast naprawdę miło mnie zaskoczyła swoją częścią merytoryczną, a także smakowitymi przepisami. Tym samym poleciłabym ją drugiej osobie.

Autorka była mi dość znana- u Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz byłam kiedyś na szkoleniu, które prowadziła dla Kcalmara. Poza tym Hanna jest naprawdę dobrą, rzetelną dietetyczką.

Cena, dostępność i czytelność

Cena podobna do reszty książek- waha się w graniach 20-40zł i jest dostępna na wielu portalach. Czytelna, napisana w sposób ciekawy- niestety niekiedy trudnym językiem dla osób nie mających wiele wspólnego z dietetyką. Jednakże całokształt bardzo przejrzysty.

Dla kogo

Dla każdego, kto chce zaczerpnąć inspiracji i włączyć do swojej diety więcej zielonych warzyw. Książka jest oparta na badaniach naukowych i najnowszych źródłach, obfituje w ciekawostki i dużo konkretów – to co lubię.

Oprócz wartości odżywczej produktów wymienionych w książce uwzględnia sposób ich przechowywania i wdrążania w profilaktyce chorób przewlekłych. Pozycja uwzględnia także ciekawe PROTIPY, włączania warzyw w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Każde zielone warzywo (lub zioło) jest dokładnie opisane, zarówno pod względem wpływu na organizm, jako i dobre źródło danego składnika odżywczego. Znajdziecie też tam wiele fantastycznie przedstawionych graficznie ciekawostek. Jest to książka, którą można przeczytać na raz, jak i do niej wracać w razie potrzeby inspiracji.

Moja opinia

Cieszę się, że znalazła się w mojej biblioteczce. Zanim zdążyłam ją przeczytać, już do niej zerkałam poszukując informacji i inspiracji. Naprawdę ciekawa publikacja, świetnie przedstawiona graficznie (uwielbiam ładne książki), w zasadzie nie potrafię o niej powiedzieć niczego złego. Polecam, jeżeli chcecie rozszerzyć swoją wiedzę o zielonych warzywach.

Wpis powstał przy współpracy z Zdrowe Zdrowie.

Dodaj komentarz